Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 204 215 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

And the winner is...

środa, 04 kwietnia 2012 9:10

...

:)

 

Zwyciężczynią wiosennego konkursu została autorka poniższego zdjęcia:

 

 

Ciasteczka kawowe zostały upieczone wg tego przepisu:  http://lillanbakes.bloog.pl/id,5940173,title,Ciasteczka-kawa-orzechy-czekolada,index.html

 

 

Wszystkim dziękuję za udział w konkursie, a zwyciężczyni gratuluję wygranej! :)

 

 

 

 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Konkurs na powitanie wiosny! :)

czwartek, 01 marca 2012 16:30

 

Witam Was ponownie :)

Mój blog skończy niedługo 3 lata, a jak dotąd nie było tu żadnego konkursu... Najwyższy czas to zmienić :)

 

Zasady są bardzo proste: wybierzcie swój ulubiony przepis na blogu, upieczcie ciasto/ciasteczka/babeczki itp., a następnie prześlijcie mi zdjęcia. Najciekawsza wg mnie fotografia zostanie opublikowana na blogu, a autor otrzyma ode mnie upominek - coś związanego oczywiście z kuchnią i pieczeniem :)

 

Na Wasze zdjęcia czekam do końca marca. Z wielkim zaciekawieniem i niecierpliwością.

 

Zapraszam do udziału w konkursie! :)

 

Proszę o maile ze zdjęciami na lillan_bakes@wp.pl

 

 

 


Podziel się
oceń
1
1
Tagi: konkurs

komentarze (3) | dodaj komentarz

WESOŁYCH!

piątek, 23 grudnia 2011 21:13

 

Kochani - WESOŁYCH, ZDROWYCH, PACHNĄCYCH CHOINKĄ, POMARAŃCZAMI I PIERNIKIEM ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Niech ten świąteczno-noworoczny czas upływa Wam w spokojnej i rodzinnej atmosferze. Do zobaczenia w Nowym Roku! :)

 

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Makaroniki z Ladurée

poniedziałek, 14 listopada 2011 14:16

 

 

I znów... makaroniki :) Ale nie mojej roboty - o nie, nie powinno sie porywać z motyką na księżyc. Bo les macarons z cukierni Laduree są NAJ. I chociaż wielokrotnie, z mniejszym lub większym powodzeniem, próbowałam odtworzyć ten smak w domu, to jednak nigdy nie było TO. Ideał jest niedościgniony.
W sobotę przyleciał do mnie prezent-niespodzianka z Paryża. Najlepszy prezent stamtąd, jaki mogę sobie wyobrazić! Pięknie zapakowane ozdobne pudełko w firmowej papierowej torebie, a w środku prawdziwy skarb - 15 idealnych, kolorowych, przepysznych klejnocików. Co za uczta dla oka i podniebienia! :)
Żałujcie, że nie mogliście ich spróbować...

 

 

 


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Słoneczny sernik tropikalny

sobota, 12 listopada 2011 10:46

 

 

Długi weekend bez sernika jest weekendem straconym :)
Ostatnie ciepłe, słoneczne i wcale nie jesienne dni skłoniły mnie do upieczenia czegoś, co swoim smakiem przypomni mi lato. Ten sernik taki właśnie jest - lekki, kremowy, orzeźwiający, z nutą tropikalnych owoców i kokosa, z polewą w optymistycznym, słonecznym kolorze. A do tego udał się naprawdę znakomicie, nie opadł w trakcie pieczenia, nie zapadł się pośrodku. Sernik nad sernikami, naprawdę! :)
Zrobienie go nie powinno sprawić Wam żadnego problemu, chociaż przyznaję, że jest odrobine czasochłonne - zwłaszcza pieczenie trochę trwa. Ale nie zrażajcie się, tylko maszerujcie do sklepu po składniki, koniecznie! :)

 

Masa serowa:
wiaderko mielonego twarogu na serniki
5 jaj
niepełna szklanka cukru
4 łyżki miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki mąki pszennej
5 krążków ananasa z puszki, utartych blenderem na gładką papkę
łyżka wiórków kokosowych (można pominąć)

 

Polewa*:
kubeczek kwaśnej śmietany 18%
łyżka cukru pudru
puszka mandarynek (kilka czątek zostawić do dekoracji)
4 krążki ananasa
kilka kropel soku z cytryny

 

Ser połącz z jajkami, cukrem, masłem, śmietaną i mąką. Dodaj

odciśniętą z nadmiaru soku papkę z ananasa i ewentualnie wiórki z kokosa. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, bez boków). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. W tej temperaturze piecz ok. 15-20 minut, następnie obniż temperaturę do 115-120stopni i piecz jeszcze ok. 80 minut.

W tym czasie zrób polewę: zmiksuj owoce na gładką papkę - najlepiej zrobić to ręcznym blenderem w dołączonym do niego wysokim naczyniu. Odciśnij na sitku owocową papkę z nadmiaru soku. Dodaj śmietanę, cukier i sok z cytryny i znów zmiksuj na gładko.

Sernik wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj go, za chwilę znów będzie potrzebny) i rozprowadź na wierzchu polewę. Wstaw z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut.

Po ostudzeniu udekoruj owocami i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

 

 

 

* sam pomysł (ale nie dokładny przepis) na polewę zaczerpnęłam ze wspaniałej strony kwestiasmaku.com.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

sobota, 29 października 2011 21:19

  

Dziś z wielką przyjemnością zauważyłam, że "stuknęło" mi już pół miliona odwiedzających :-))) Dziękuję, że jesteście, że wciąż tu zaglądacie, mimo że ja ostatnio w natłoku innych zajęć trochę odpuściłam. Obiecuję poprawę ;-)

 

Z tej miłej okazji przedstawiam Wam kolejną jesienną propozycję - aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone delikatnym kremem na bazie twarogu.
Jak już zapewnie wiecie, nie jestem fanką wielogodzinnego stania w kuchni, studiowania skomplikowanych przepisów i precyzyjnego odmierzania. Kto miałby na to czas? A więc również i to ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłuższą chwilę może zająć jedynie obranie i starcie marchewki. Reszta jest banalnie prosta, ale za to jaka efektowna!

  

Ciasto:
4 duże jajka
4 średniej wielkości marchewki - obrane i starte na dość drobnych oczkach
200ml roztopionego masła lub oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
120g cukru (może być brązowy)
300g mąki 

2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (może być też po prostu łyżeczka przyprawy piernikowej)
szczypta soli
garść rodzynek

Krem:
500g mielonego twarogu na serniki lub serka kremowego
150g gęstej, kwaśnej smietany 30%
50g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka miodu
cukier z prawdziwą wanilią

 

Do miski wrzuć: jajka, śmietanę, cukier i startą marchew - wymieszaj. Dodaj przesianą makę wymieszaną z sodą, przyprawami i szczyptą soli. Wymieszaj tylko do połączenia składników, nie trzeba nawet używać miksera, wystarczy łyżka lub łopatka.
Przelej ciasto do tortownicy (ja użyłam 23cm, ale żeby ciasto było wyższe niż moje, użyj mniejszej formy). Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć. W tym czasie zrób krem: w jednym naczyniu ubij śmietanę tak, żeby była dość sztywna i zwiększyła objętość. W drugim naczyniu utrzyj twaróg z cukrem, masłem i miodem. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Przekrój ciasto na 2 blaty. Jeden posmaruj warstwą kremu (ok. 1cm), połóż na niego drugi blat. Wierzch i boki ciasta równiez posmaruj resztą kremu. Ciasto możesz udekorować rodzynkami lub orzechami włoskimi.
Wstaw całość do lodówki, zeby krem stężał.

 

Smacznego! (na pewno będzie smaczne, słowo! ;))

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (14) | dodaj komentarz

Jesienne ciasto kakaowe z jabłkami

środa, 14 września 2011 13:02

 

 

No cóż, formalnie mamy jeszcze lato i pogoda wciąż jeszcze nie zdążyła nam dokuczyć, ale... jesień czuć już w powietrzu.
A jak jesień, to i jabłka. Uwielbiam ciasta z jabłkami - wszystkie!
To mięciutkie, wilgotne, pachnące cynamonem i do tego łatwe do zrobienia ciasto gości w moim domu od wielu lat i aż dziwne, że do tej pory nie znalazło się na blogu. Nadrabiam więc zaległości :) Jest pyszne i szczerze polecam je wszystkim wielbicielom tych typowych i mniej typowych jabłeczników.

 

5 dość kwaśnych, obranych i pokrojonych w kostkę (ok.1,5x1,5cm) jabłek
150g miękkiego masła
120g cukru (użyłam pół na pół białego i brązowego)
5 jajek
250g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek namoczonych w rumie (opcjonalnie)
garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

 

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno jajka, ciągle miksując - masa może się lekko zważyć, ale nie ma to żadnego wpływu na efekt końcowy.
Dodaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu delikatnie wmieszaj pokrojone jabłka, rodzynki i orzechy.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy - kwadratowej lub tortownicy. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać - ciasto jest ciemne i łatwo przeoczyć moment, kiedy jest już odpowiednio przypieczone.
Ostudź. Wierzch możesz udekorować kratką z polewy czekoladowej (mnie już się nie chciało ;)). Pokrój i ciesz się pysznym smakiem!

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kruche ciasto z kremem i owocami leśnymi

sobota, 09 lipca 2011 19:57

 

 

Witajcie po długiej przerwie :)

 

Lipiec. Pełnia lata. Nawet pogoda od kilku dni jest dla nas łaskawsza.
Kiedy robiłam dziś to ciasto z leśnymi owocami, myślałam o wakacjach, jakie spędzałam, będąc dzieckiem. Przypomniały mi się wyjazdy z babcią, dziadkiem i moimi dwiema ciotecznymi siostrami na wieś w okolice Augustowa. Mały drewniany domek, w pobliżu wartki strumyk i staw pachnący tatarkiem, drzewa ociekające żywicą, która kiedy zastygła, przypominała bryłki bursztynu... I poranne spacery po lesie - wracaliśmy z nich zawsze z blaszanymi kubeczkami pełnymi pachnących poziomek, jagód i malin. Pachnące i słodkie poziomki szły na pierwszy ogień, zjadane jeszcze przed dotarciem do domu :) Maliny zaraz potem. Jagody zostawały na podwieczorek - dostawałyśmy swoje porcje w miseczkach i zajadałyśmy posypane cukrem. Jakie to piękne, słodkie wspomnienia! :)

 

To ciasto znacie już doskonale. Pisałam o nim latem zeszłego roku. Co tu dużo mówić - to ulubiony przysmak mojego męża, więc gości na naszym stole tak często, jak to tylko możliwe :)

 

Przypominam przepis:

 

Kruche ciasto:
250g mąki
150g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 żółtko

Kawałeczki masła przesiekaj nożem z mąką. Dodaj cukier i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Gotowe włóż na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj, wyłóż nim tortownice lub formę na tartę. Piecz ok. 30 min. w 180 stopniach lub do momentu, kiedy będzie ładnie przyrumienione.

 

Krem budyniowy:
z "gotowca" lub ugotowanego na gęsto budyniu z dodatkiem masła

 

Dowolne owoce leśne: maliny, jagody, jeżyny

 

Galaretka o smaku owoców leśnych

 

Smacznego! :)

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Pascha Wielkanocna

piątek, 22 kwietnia 2011 16:32

  

 

  

Sernik, mazurek, keks z bakaliami? Oczywiście. Ale w moich rodzinnych stronach i w moim rodzinnym domu Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez paschy na stole. Robiła ją moja babcia, moja mama, teraz kolej na mnie :-)

Ni to ciasto, ni to deser, ale jedno jest pewne – to najpyszniejsza z wielkanocnych potraw :-) Zdążycie jeszcze ją zrobić – postarajcie się, a nie pożałujecie!

 

 

1 l mleka 3,2%

05, l kwaśnej gęstej śmietany 18%

6 jaj

200g miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki whiskey

sok z całej cytryny

bakalie: rodzynki, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa itp.

 

 

Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietaną.

Mleko zagotuj w garnku, odstaw i dolej do niego mieszankę śmietanowo-jajeczną. Garnek z powrotem ustaw na małym ogniu. Mieszaj tak długo aż wytrąci się serwatka i powstanie coś w rodzaju twarożku – to właśnie jego potrzebujemy do paschy ;-) Odcedź do przez sitko wyłożone gazą lub czystą lnianą ściereczką – zostaw twarożek na sitku na kilka godzin, żeby dobrze się odsączył.

Miękkie masło stopniowo ucieraj z cukrem pudrem, dodając na przemian raz łyżkę masła, raz łyżkę cukru- mas apowinna być gładka i puszysta. Dodaj sok z cytryny, połącz, następnie whiskey i znowu dokładnie połącz. Dodaj bakalie, wymieszaj.

Formę na babkę, salaterkę lub i inne naczynie wysmaruj delikatnie olejem. Wyłóż masę twarogową, lekko ją ugniatając do dna. Zostaw w lodówce na noc. Rano włóż formę na minutę do bardzo gorącej wody, żeby wyjąć paschę i przełożyć ją na talerz lub paterę.

Udekoruj bakaliami, prażonymi migdałami, listkami bukszpanu itp.

 

WESOŁYCH ŚWIĄT! :-)))

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Chocolate Cloud Cake

wtorek, 01 marca 2011 11:43

 

 

 

... czyli czekoladowa klasyka gatunku wg Nigelli Lawson. Przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie".
Nic tak nie zachwyci czekoholików jak to bezmączne, lekkie, puszyste i megaczekoladowe ciasto, ozdobione "chmurą" bitej śmietany.

 

Ciasto:
250g ciemnej czekolady (ja użyłam 200g gorzkiej i ok. 80g mlecznej)
125g masła
6 jajek - 2 całe i 4 z białkami oddzielonymi od żółtek
175g cukru (ja użyłam 150g)
skórka drobno otarta z 1 pomarańczy (ja jej nie dodałam wcale)

 

Śmietanowy wierzch:
500ml śmietany kremówki 30% (ja użyłam 300ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego

kakao lub starta czekolada do posypania

 

Czekoladę z masłem rozpuść w miseczce na parze.
Ubij 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru na puszystą masę. Dodaj wystudzoną czekoladę z masłem.
Ubij białka, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier. Dodaj pianę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy (20-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. pół godziny.

Po ostygnięciu, udekoruj wierzch ciasta porcją bitej śmietany, oprósz kakao lub czekoladą.

A potem się delektuj... :)

 

 

 


 

 

 

 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

poniedziałek, 26 września 2016

Licznik odwiedzin:  796 250  


O mnie



O moim bloogu

Przepisy, które tu znajdziecie, zaczerpnięte są z książek kucharskich z całego świata, z programów telewizyjnych kulinarnych guru, z blogów o podobnej tematyce jak mój, z rodzinnych zapisków od lat pr...

więcej...

Przepisy, które tu znajdziecie, zaczerpnięte są z książek kucharskich z całego świata, z programów telewizyjnych kulinarnych guru, z blogów o podobnej tematyce jak mój, z rodzinnych zapisków od lat przekazywanych sobie z rąk do rąk - wszystko to jest dla mnie nieustanną inspiracją, aczkolwiek często coś zmieniam i do każdego przepisu dodaję coś od siebie. Lubię piec, lubię związane z tym emocje - niecierpliwe oczekiwanie na to "coś z niczego". Coś co będzie smakować, co zachwyci, co sprawi radość bliskim... Zapraszam na coś słodkiego do mojej domowej cukierni :-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Ulubione strony

Foto & Lifestyle

Prośba:

zdjęcia i teksty umieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie wykorzystuj ich bez mojej zgody. Mój adres e-mail: lillan_bakes@wp.pl

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl