Bloog Wirtualna Polska
Są 1 120 084 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Muffiny z jabłkami i cynamonem

środa, 13 stycznia 2010 11:56
Skocz do komentarzy


Proste do zrobienia muffiny z nutą cynamonu i chrupiącymi migdałami, dzięki jabłkom jeszcze smaczniejsze i bardziej wilgotne niż zwykle.


  



Składniki na 12 muffin:

suche:
2 szkl.
1 szkl. cukru białego lub brązowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu

mokre:
1 jajko
1 szkl. śmietany 18% lub pełnego mleka
0,5 szkl. oleju
2 starte lub pokrojone na małe kawałeczki jabłka


 
+ płatki migdałowe do posypania wierzchu

 

Osobno połącz suche i mokre składniki. Do suchych wlej mokre, wymieszaj niezbyt dokładnie, tak żeby ciasto było grudkowate. Wyłóż do formy na muffinki, posyp wierzch płatkami migdałowymi i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 minut.


Smacznego!
Lillan







 

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 lipca 2012 19:56

    Właśnie je zrobiłam. Są bardzo dobre, trochę za słodkie dla mnie, ale to zawsze można zmodyfikować. Dziękuję za przepis. :)

    autor Monia

  • dodano: 20 czerwca 2012 14:54

    Dzięki! Przepis jest świetny- bardzo szybki a muffinki wychodzą wyśmienite! Tylko wyszło mi o 3 wiecej...

    autor Teapot

  • dodano: 20 czerwca 2012 14:53

    Dzięki! Przepis jest świetny- bardzo szybki a muffinki wychodzą wyśmienite! Tylko wyszło mi o 3 wiecej...

    autor Teapot

  • dodano: 16 marca 2012 15:23

    Hej, próbowałam juz wile róznych przepisów na mufifniki - ten równiez. Nauczona poprzednimi błędami nie dodałam sody i wyszły znakomite! Zwłaszcza te spieczone migdały cudnie smakowały. Naprawdę, nie polecam dodawania sody do jakichkolwiek muffinek, ponieważ traca one smak i stają sie gorzki i paskudnickie (nawet szczypty) lepszy dobry proszek i ewentualnie odrobinka wody gazowanej do tego :) pozdrawiam wszystkich i gratuluję przepisu

    autor ewa

  • dodano: 03 października 2011 16:17

    hej, jak rozkładacie ciasto w foremkach? łyżka? dwie czy jak?

    autor kaams

  • dodano: 11 września 2011 18:00

    2 szklanki mąki, jak się łatwo domyśleć :) Przepraszam za błąd - nie zauważyłam go wcześniej.

    autor lillan_bakes

    blog: lillanbakes.bloog.pl

  • dodano: 23 sierpnia 2011 19:16

    2 szklanki czego ? na samym poczatku przepisu

    autor mmm

  • dodano: 30 lipca 2011 12:33

    Chyba zrobiłam coś nie tak, za dużo sody, albo coś w tym stylu. Babeczki wybuchły mi w piekarniku. Komentarz ku przestrodze innym, którym się czasem czegoś za dużo sypnie. Pozdrawiam, za jakiś czas znów będę z nimi próbować. ;D

    autor Gość

  • dodano: 31 maja 2011 20:53

    Istne szaleństwo!
    Ja użyłam jabłek ze słoika, bo akurat mi zostały, i dodałam cukru cynamonowego. Coś pysznego, super przepis, POLECAAAAAAAAAAAAAAM :D

    autor Eww

  • dodano: 24 maja 2011 16:36

    spoko przepis

    autor alaoko

  • dodano: 24 maja 2011 13:48

    pychotka mozna sie zakochac

    autor Marcin

    blog: www.marcinkrysiak.pl

  • dodano: 27 stycznia 2011 20:32

    mam nadzieje ze to mi wyjdzie :P bo wyglada przepysznie a domownicy domagaja sie czegos dobrego :P

    autor ja :D

  • dodano: 08 października 2010 12:14

    Właśnie zrobiłam.!
    Pyszności

    autor Dara

    blog: autografy-darki.bloog.pl

  • dodano: 28 stycznia 2010 14:16

    Ładny przepis :)

    autor Seba

    blog: mseb.blox.pl

  • dodano: 17 stycznia 2010 9:44

    Dobry pomysł na zdrowe "coś słodkiego" dla moich dzieci. Dzięki za inspirację :)

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 16 stycznia 2010 9:41

    Dziękuję za wszystkie miłe słowa :-)

    autor Lillan

    blog: lillanbakes.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 22:01

    hm szkoda że nie umiem tak piec

    autor katarzyna-rotter

    blog: katarzyna-rotter.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 19:28

    Trafiłem przypadkowo, ale widzę, że jest tu trochę fajnych przepisów - będę musiał żonie podesłać linka ;-) ... jedno jest pewne.. zgłodniałem patrząc na to :) Pozdrawiam

    autor Marcin

    blog: www.marcinkrysiak.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 13:35

    Jabłka są cudne, takie romantyczne trochę...

    autor papier-kamien1985

    blog: papierkamiennozyce.bloog.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 13:00

    Jabłkowo-cynamonowe i to z migdałami... Pyszności

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 2 października 2014

Licznik odwiedzin:  737 791  


O mnie



O moim bloogu

Przepisy, które tu znajdziecie, zaczerpnięte są z książek kucharskich z całego świata, z programów telewizyjnych kulinarnych guru, z blogów o podobnej tematyce jak mój, z rodzinnych zapisków od lat pr...

więcej...

Przepisy, które tu znajdziecie, zaczerpnięte są z książek kucharskich z całego świata, z programów telewizyjnych kulinarnych guru, z blogów o podobnej tematyce jak mój, z rodzinnych zapisków od lat przekazywanych sobie z rąk do rąk - wszystko to jest dla mnie nieustanną inspiracją, aczkolwiek często coś zmieniam i do każdego przepisu dodaję coś od siebie. Lubię piec, lubię związane z tym emocje - niecierpliwe oczekiwanie na to "coś z niczego". Coś co będzie smakować, co zachwyci, co sprawi radość bliskim... Zapraszam na coś słodkiego do mojej domowej cukierni :-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Ulubione strony

Foto & Lifestyle

Prośba:

zdjęcia i teksty umieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie wykorzystuj ich bez mojej zgody. Mój adres e-mail: lillan_bakes@wp.pl

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl